De lekkerste gebakken aardappeltjes

Recept afdrukken
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 45 min
Porties 4
Auteur Alie Sierkstra

Equipment

  • Grote koekenpan

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen het liefst Bildstar
  • 50 gram roomboter 50 tot 75 gram
  • 1 flinke scheut olijfolie of zonnebloemolie
  • Zout

Instructies

  • Je begint je bakavontuur door de aardappelen te schillen. Je kan ze ook in de schil laten, maar boen ze dan heel goed schoon. Dit in verband met vuil en gifstoffen op de schil. Na het schillen kan je ze alvast door de helft snijden in de lengte, zo verkort je de kooktijd aanzienlijk. Kook ze in ongeveer 10 tot 15 minuten goed gaar. Je test dit door met een vorkje in je aardappel te prikken. Gaat dit gemakkelijk dan zit je goed. Giet ze af en laat ze goed drogen. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel gaat geleren, waardoor de korst super krokant bakt. En dat is natuurlijk precies wat we willen!
  • Zo, nu heb je je gele pareltjes helemaal droog gestoomd. Mochten ze echter toch nog wat vochtig aanvoelen, dep ze dan nog even na. Water en heet vet gaan immers niet samen! Dan ben je bijna klaar voor het echte werk. Snijd je halve aardappelen in de door jou gewenste vorm. Halve schijfjes, partjes, blokjes; wees creatief en leef je uit! Gebruik voor je aardappelen je grootst mogelijke pan, want: bigger is immers better! Hierdoor bak je de aardappels rondom mooi krokant. De pan staat op het vuur. Nu kan je je fluweelzachte roomboter en olie toevoegen. Verhit het vet goed, maar let erop dat boter lager verhit kan worden dan olie. Zet het vuur dus niet te hoog, anders verbrandt je boter.Het echte werk!
  • Nu je vet goed heet is, kan je beginnen met bakken. Voeg de aardappelen toe aan de pan. Begin niet meteen met roeren en spatelen. Heb je je vuur niet op standje lava staan, dan kan je de aardappeltjes even met rust laten. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze mooi goud en krokant bakken, maar ook dat je ze in je verwoede pogingen niet kapot roert. Zaak is natuurlijk wel om een goede anti-aanbakpan te gebruiken. Nu horen we je vragen: hoe lang bak je ze in hemelsnaam dan? Nou, dat is heel persoonlijk. Namelijk tot ze voor jou de juiste goudgele kleur hebben. De één houdt van licht gebakken, de ander van goed krokant.
  • Heb je je perfecte creatie dusdanig van kleur dat je klaar bent voor het opdienen? Dan rest enkel het kruiden nog. Natuurlijk zijn gebakken aardappelen met zout en een schepje mayo pure perfectie. Het is echter toch mogelijk om te verbeteren op perfectie! Kruiden met paprikapoeder, kerrie, knoflook, of bak een zongedroogd tomaatje mee. Niets is te gek voor onze aardappelvriend. Maak er wat moois van, en geniet!